Sanal zorbalık iddialarıyla ebeveynlerin yasaklanmasını istediği anonim mesajlaşma uygulaması Sarahah, engellemelere rağmen Türkiye'de de hızla yayılıyor.Uygulamada belli bir yaş sınırının getirilmesi gerekiyor ve çocuklara pek uygun olmadığı konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.Yetkililer bunların üzerinde çalışmalara başladılar bile.Gençlerin hayatlarını bir hayli kötü etkileyen bu uygulama için düğmye basıldı.

Suudi Arabistanlı Zain al-Abidin Tawfiq'in 2016'da geliştirdiği anonim mesajlaşma uygulaması 'Sarahah', dünya genelinde gençler arasında popüler hale geldi. Arapçada dürüstlük anlamına geliyor ve kullanıcıların sosyal medya üzerinden kullandıkları bu ugulama paylaşılan her fotoğraflarına isimsiz yorum yapılmasını sağlıyor.
Eylül ayında Wall Street Journal'da yer verilen bir raporda 95 milyon olarak geçen uygulamanın kullanıcı sayısı, iddiaya göre 300 milyon. "Yapıcı yorumları teşvik etmeyi, dürüst bir şekilde geri bildirim almayı ve bu sayede insanların zayıf yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmayı" amaçlayan uygulama, yurtdışında kısa sürede 'sanal zorbalık' ortamına dönüştü.Daha da yayılmaması adına aileler uyarılıyor.
Yaşanan bir olayda kanser hastası olan çocuğun hakkında yapılan bilinçsizce yorumlar yüzünden hayatına son vermek isteyen çocuk haberinden sonra sanal marketlerden kaldrılması için ülkede imsa toplanmaya başladı.Uygulamanın ceo'su bu tür küfür,hakaate içerikli yorumların kesinlikle filtrelendiğini belirttiler.
Türkiye de ise kullancı sayısı on bini falan buldu ve uygulama yöneticileri iddiaları reddetti ve yapay zekanın en iyi şekilde çalıştırılarak 17 yaş üstü gençlerin uygulamayı kullandığına dair yorumlarda bulunuldu.
Sinem Özdemir
YORUM YAPIN
Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir...